24 November 2014

Siswazah?

*heyyyaaaa tajuk takleh blah gila hahahaha padahal baru asasi je kot*


ok setelah sekian lamanya aku tak menulis menaip di blog ni. rasa-rasanya post last aku pasal result spm lepas tu aku dah malas plus busy. padahal takde lah busy mana pun sebenarnya just kemalasan yg melampau-lampau tu je hahaha

stairway to success

so back to the topic k. siswazah? erk. hahaha no comment tp emm jom aku nak kongsi tips belajar kat asasi even aku ni takde lah cemerlang mana pun. gpa sem 1 haritu pun 3.65 boleh lah tak A pun. Alhamdulillah syukur setanding dgn usaha katanya. k lah post ni khas utk adik-adik kot hahaha

firstly, focus waktu lecture. yg ni paling penting bg aku sbb ni lah penyebab aku tak 4flat agaknya. asik mengantuk yg amat je dlm dewan kuliah, tahu lah aircond selesa bakhang

2nd, buat nota sendiri setiap apa yg kita belajar. macam aku sendiri ada satu ring book yg dlm tu ada semua subject punya notes. tp based on people gak, mcm aku la aku tak suka guna kertas A4 buat nota sbb nnti mesti akan ada yg hilang so buku lagi better. mcm classmate aku mostly buat nota kat kertas je pastu gabung kan semua sekali. btw buat nota ni jgn tangguh-tangguh. klu tangguh padah lah akibatnya. nnti masa nak test ke quiz ke baru lah kelam kabut menyelak nyelak lecture note semua sudahhhhh

3rd, tutorial siapkan. ni pun penting. tutorial tak siap, tiru orang memang rugi lah. sbb banyak soalan tutorial masuk dlm exam test quiz.

4th, belajar ikut cara kita jangan ikut cara orang lain. contoh kita tak selesa study group tapi sbb kawan kita ikut. hahaha ni bahaya. sbb macam aku sendiri pun mmg jenis study sorang sorang. tak masuk klu study reramai ni. so bila kawan-kawan ajak aku akan tolak. tp cakap baik baik lah. nanti diorang ingat kita sombong lak kan hmm. tp seriously study group ni berkesan sgt berkesan klu sehari sebelum exam ke hahahaha sbb apa? sbb banyak benda kita tak revise lagi. so share share lah ngn kawan-kawan apa yg kita dah study k



so ni jelah apa yang aku nak share. ni jelah apa yg aku terpikir nak tulis. sorry kalau ada terkurang ke apa. nnti aku buat lagi post pasal asasi ni maybe lps habis sem 2 lak hahahaha











E3 class trip yeahhhhaa rockssssssss


okayy sekian :)
tata.
Post a Comment
copyright by izzatihadra. peace ^^